Djûke Stammeshaus
Maker & Artiest
Theater | Musical | Media
PR FILMS & DOCUMENTAIRES
Ik heb filmopdrachten gedaan voor NGOs in Burundi, Bolivia, Nederland en de VS. Mijn doel is om zo pakkend mogelijk te laten zien wat de spark is van een organisatie of project.
Burundi: deze documentaire maakte ik in opdracht van een Duitse NGO die zich in de nasleep van de burgeroorlog ontfermt over kwetsbare groepen, waaronder ex-kindsoldaten, verstoten vrouwen, vluchtelingen, straatkinderen en mensen met albinisme.
Bolivia: deze documentaire maakte ik voor een NGO die shelter en onderwijs geeft aan baby's, kinderen en jongeren die geen verzorgers meer hebben, en hen hoop en tools voor een nieuwe toekomst biedt.
Rode Kruis: aftermovie van een event in Amsterdam waarbij mensen met een beperking een dag in het zonnetje worden gezet.
ABN AMRO Co-Cycling Tour: aftermovie van een fiets event opgezet door geneeskundestudenten, waarbij geld werd ingezameld voor Stichting Ambulance Wens.
Joods Historisch Museum: PR film voor het kinderprogramma.
Amsterdam Verwelkomt: aftermovie van inzamelingsactie in Paradiso.
Momenteel ben ik bezig met een documentaire over Café Saloon in Amsterdam. Opnames zijn voorlopig nog in volle gang, maar deze korte trailer geeft alvast een eerste indruk!
.... en nog vele andere projecten. Wilt u ook een PR/sponsor film, aftermovie of korte docu van uw organisatie of project? Mail naar djuke.stammeshaus@outlook.com en laten we er iets moois van maken!
Borders - De Musical
Een nieuwe musical van Nederlandse bodem: BORDERS, over medemenselijkheid in tijden van crisis. Wat zou jij doen, als er nog maar één vliegtuig naar vrijheid gaat?
Hieronder de aftermovie van de kickoff op 20 november 2024 in De Meervaart. Er is zowel een musical als podcast in de maak.
BORDERS gaat over de Afghanistan evacuaties in augustus 2021. De val van Kabul door terugtrekking van Amerikaanse en internationale troepen zorgde voor chaos. Beelden van mensen die zich vasthielden aan vliegtuigen gingen de hele wereld over en staan op ieders netvlies gebrand.Ikzelf zat in het crisisteam van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om mensen te helpen evacueren, en werd geraakt door de dilemma's van Den Haag tot Kabul.
Boven: Tweet van minister Kaag over het crisisteam, waarop ik te zien ben (aug 2021)
Daarom besloot ik een musical te maken: over de evacuatieweek, en het universele thema van medemenselijkheid in tijden van crisis. BORDERS is een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. Het toont dilemma’s in een race tegen de klok.
Demo: Borders Opening Theme - Muziek & Uitvoering Djûke Stammeshaus
Om dit te verwezenlijken besloot ik tot een carrièreswitch: van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar de theaterwereld. In mei 2022 leverde ik mijn diplomatieke paspoort in, om 100% voor deze droom te gaan!Ik werk aan het script en de muziek, heb een ontwikkelbijdrage van Fonds ZOZ en word gecoacht door Eran Ben-Michaël (George En Eran Producties). Ook is een podcast in de maak (Het Laatste Vliegtuig) met verhalen van betrokkenen rondom de evacuaties.Momenteel wordt toegewerkt naar een pilot!
Het maakproces bestaat uit steeds nieuwe obstakels overwinnen! Ik beleef het proces vol passie en drive. Want ik geloof in de kracht van verbinding, en daarom bouw ik een brug tussen musicals en politiek. Benieuwd naar het maakproces? Volg borders.demusical op insta en beleef met mij deze spannende reis!
Als voorloper van Borders heb ik een autobiografische solovoorstelling gemaakt: Hoeveel Kunnen We Aan. Zie section 'SOLO VOORSTELLING'.
Solo Voorstelling
Hoeveel Kunnen We Aan: een one-woman-musical-comedy over migratie in Europa en werken in Brussel.
Tekst, muziek & spel: Djûke Stammeshaus
Regie, coaching & tekstadvies: David Meijer
BESCHRIJVING VOORSTELLING:"Gedreven door haar idealen en gemengde roots ging Djûke Stammeshaus in 2017 aan de slag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie, eerst op het dossier migratie en later als afgevaardigde op Oekraïne, Rusland en Oost-Europa. Gaandeweg raakte ze verstrikt in de politieke leeuwenkuil van Brussel.Bepakt met een zwarte kokerrok, dagboek en ‘musicalknop’ als tegengif voor de bureaucratische rompslomp, geeft Djûke een inkijkje in de Brusselse black box. Want hoe behoud je je waarden en ambities in een wereld waar mensen een cijfertje worden, met deadlines en memo’s als prioriteit nummer 1? Met anekdotes, interactie, liedjes en een flinke dosis humor neemt ze het publiek mee langs haar werkervaringen van Brussel tot Kamp Moria.Hoeveel Kunnen We Aan is een zoektocht naar zingeving als radertje in een grote organisatie. Djûke duikt in de tegenstrijdige gedachten en emoties over migratie: van compassie tot afwijzing en alles daartussenin. Deze muzikale solovoorstelling toont de rauwe randjes van de actualiteit, en hoe elk mens vol gelaagdheid zit."
GROOT NIEUWS: ik ben getekend door Bos Theaterproducties voor een nationale tournee van mijn solovoorstelling in 2025!
Er komt dus een nationale tour van Hoeveel Kunnen We Aan in 2025! Komende maanden ga ik al op een "pre-tour". Tickets hieronder!
Laren | Brinkhuis | Donderdag 24 oktober 2024
Enschede | Concordia | Zaterdag 7 december 2024
Amsterdam | Bellevue | Dinsdag 7 januari 2025
“Ik heb gehuild van het lachen, én gehuild over mensenlevens die in cijfers veranderen” – Bezoeker Wietske (37)
Onder: foto van mijn opvoering op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, april 2024
“Super leuke en indrukwekkende voorstelling; heel herkenbaar en inspirerend”
– Ambtenaar BuZa
"Een gedreven jonge vrouw die een droomcarrière tegemoet gaat in Brussel en verstrikt raakt in cijfers en memo’s waarachter de mens verdwijnt. Afgezet tegen dilemma’s van de migratiepolitiek die velen en ook deze jonge wereldverbeteraar diepgaand verdeelt. Ze raakt niet verbitterd en weet zowaar iemands leven te redden. Het inzicht: ook op kleine individuele schaal kun je bijdragen aan een betere wereld."
- Ronald Top, acteur
In 2022 nam ik afscheid van mijn carrière bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, om helemaal voor deze droom te gaan.Maar waar begin je, als je niet bent opgeleid in het theatervak? Met als motto 'dichtbij jezelf beginnen en dan groter uitbouwen' maakte ik als eerste deze one-woman-musical.Ondertussen werk ik aan mijn grotere project BORDERS De Musical, mede dankzij een ontwikkelbijdrage van Fonds ZOZ en coaching door theatermaker Eran Ben-Michaël (George & Eran Producties). Zie in het hoofdmenu de sectie BORDERS De Musical.
Videoclip met de titelsong Hoeveel Kunnen We Aan
Mijn solo voorstelling is multimediaal. Tijdens de show laat ik bijvoorbeeld een videoclip zien, waarin fictieve Europese premiers vergaderen over migratie. Een geweldige cast & crew hielp mij om dit te maken. In een mooie zaal bij het Ministerie in Den Haag mochten we de videoclip opnemen!
"Hoeveel Kunnen We Aan"
Compositie, lyrics en uitvoering: Djûke Stammeshaus
Vocals: Carlo van Munster, Kelly Kwa, Hugo Spiekhout, Milan Sekeris, Judith Boesen, Julia Herfst
Koor: Amsterdam Musical
Sound Design: Bruce Lim
CAMERA
Tim ValkenhoffREGIE
Djûke StammeshausTECHNIEK
Remco WanschersMUZIEK
Djûke StammeshausCAST
Liza Macedo dos Santos • Milan Sekeris • Judith Boesen • Bregje Jonkhart • Carlo van Munster • Joost Naaijen • Leander Schagen • Hugo Spiekhout • Fred Stammeshaus • Thed Brouwer • Emma Zuiderveen • Dani Stevens • Taco WesterhuisMET DANK AAN
Hans de Jong
Carola van Rijnsoever
Marlous Hamming
Priya Nandram
Rijnstraat 8
PRE-TOUR TICKETS
Er komt een nationale tour van mijn solovoorstelling Hoeveel Kunnen We Aan in 2025! Met impresariaat Bos Theaterproducties werk ik hier naartoe. Komende tijd ga ik op "pre-tour". Tickets hieronder!
Laren | Brinkhuis | Donderdag 24 oktober 2024 | 20:00u
Enschede | Concordia | Zaterdag 7 december 2024 | 20:30u
Amsterdam | Bellevue | Dinsdag 7 januari 2025 | 20:00u
OVER
Foto credit: Annegriet Wietsma
Het maken en tonen van verhalen: ik haal er veel energie uit. Van kinds af aan was ik bezig met schrijven, acteren (o.a. bij Toneelgroep Amsterdam) en componeren, met musicals als grote inspiratiebron. Ook raakte ik geboeid door wat mensen drijft, inspireert en vooral: verbindt. Dus ik haalde twee bachelors, Psychologie en Antropologie, en koppelde dit aan creatieve projecten.Na een semester politicologie in Boston en de Master Conflict & Human Rights in Utrecht begon mijn carrière bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het creëren van verbinding, maar dan anders! Daar werkte ik vier jaar in diplomatie en beleid; op het migratiedossier (ook bij de Europese Commissie), als Nederlands afgevaardigde bij de Raad van de Europese Unie in Brussel op het dossier Rusland/Oekraïne/Oost-Europa, erna als NL delegate EU-Afrika relaties, en tot slot in Den Haag op het energiedossier. Ondertussen bleef ik beeldmateriaal, verhalen en muziek maken.Al mijn passies breng ik samen in het maken van een musical over medemenselijkheid in tijden van crisis, om een brug te bouwen tussen musicals en politieke thema's. Ook sta ik inmiddels op de planken met een muzikale solovoorstelling over mijn tijd in Brussel. Daarnaast heb ik mijn start-up in positiviteit op de werkvloer: Spark Your Team. Hierdoor heb ik het geluk om vele mensen te spreken, met ieder hun eigen verhaal.De wereld mooier maken kan op vele manieren. De vraag is hoe je dit als individu wilt doen. Waar ligt jouw spark?
djuke.stammeshaus@outlook.com
Spark Your Team
We are all unique. Let's shine together!
Iedereen heeft een unieke set kwaliteiten, en dat mag gevierd worden! Spark Your Team gaat over positiviteit en (h)erkenning, waarbij iedereen letterlijk gezien wordt.Everyone has a unique set of qualities, and that should be celebrated! Spark Your Team is about positivity and recognition, where everyone is literally "seen".
Met elke werknemer houd ik een kort interview en fotoshoot, waarin ik ze laat reflecteren op hun kwaliteiten. Vervolgens vat ik het gesprek samen op de portretfoto, en creëer ik een portretmuur waarop alle werknemers gelijkwaardig naast elkaar te zien zijn.I conduct a short interview and photo shoot with each employee, in which I let them reflect on their qualities. I then summarize the conversation in a small text on the portrait picture, and create a portrait wall on which all employees can be seen equally next to each other.
"Wij zijn echt zeer gelukkig met het project op onze praktijk. De presentatie in de wachtkamer leidt tot hele leuke interactie met de patiënten."
- Nico Bezuur, Tandarts & Leiding Tandartspraktijk Qyom"We are delighted with the project at our practice. The presentation in the waiting room leads to very nice interaction with the patients."
- Nico Bezuur, Dentist & Management Dental Practice Qyom
Wat is het doel?1) Diversiteit en inclusie. Een hot topic binnen organisaties, waarvan dit een concrete uitvoering is: het vieren van alle verschillende individuen in een team. Eenheid in diversiteit!2) Praktisch nut. Iedereen wordt nog meer (h)erkend, omdat het een soort organogram of smoelenboek is; ook handig voor nieuwe collega's.3) Kunst. Een originele en kleurrijke toevoeging met 'positive vibes' op de werkvloer.4) Verbinding. Hoewel een team intensief samenwerkt, raakt het menselijke aspect soms wat ondergesneeuwd door mails, meetings en memo's. De portretmuur is daarom een prettige aanvulling op de waan van de dag. De bijbehorende muurdoop is een teambuilding sessie met energizing opdrachten en focus op wederzijdse waardering, en daarmee het boosten van de teamspirit.5) Nieuwe aanknopingspunten voor gesprekken en inzichten over elkaar.6) een mooi visitekaartje of binnenkomer voor bezoekers/cliënten, die het leuk vinden om te zien met wie ze in zee gaan.
____________________________What is the goal?1) Diversity and inclusion. A hot topic within organizations, of which this is a concrete implementation: celebrating the different individuals in a team in an equal and genuine way. Unity in diversity!2) Practical use. Everyone can be more easily "recognized" because it serves as a kind of organizational chart. Whether you already know everyone or are new in a team, it's welcoming and useful.3) Art. A colorful and original addition to the workplace.4) Connection. Although a team cooperates intensively each day, the human aspect can sometimes be a bit overshadowed or forgotten in the daily stream of mails, meetings and memos. The portrail wall adds to the feeling of human connection and social cohesion. The wall will be inaugurated by a festive teambuilding session, with energizing assignments and a focus on mutual appreciation, thus boosting team spirit.5) New starting points for conversations and insights about each other. People say they 'use the wall' before they have an appointment; whether or not they already know that person, the text adds another layer.6) A nice reception spot, 'business card' or entrance for visitors/clients who like to see who they are doing business with.
"De portretmuur voelt als een hall of fame, een soort levend monument."
- Ambtenaar, Ministerie van Buitenlandse Zaken"The portrait wall feels like a hall of fame, a kind of living monument."
- Civil servant, Ministry of Foreign Affairs
Met een feestelijke teambuilding sessie wordt de muur ingeluid. Na energizing opdrachten - van speeddating tot speeching - en een aftelmoment à la NYE wordt geproost op de kracht van het team.The wall will be inaugurated with a festive team building session. After energizing assignments - from speed dating to speeching - and a countdown moment like NYE, a toast is made to the strength of the team.
"Dit gaf ons meer teamgevoel dan de afgelopen vier jaar bij elkaar!" - Anoniem"This has given us more team spirit than the past four years combined!" - Anonymous
Waarom voor uw organisatie interessant?
In een tijd van werkdruk en burnouts is het belangrijk om elkaar te waarderen, de diversiteit binnen een team te vieren, en werknemers het gevoel te geven erbij te horen. Mensen voelen zich letterlijk "gezien" - en juist in een grote organisatie wordt dat erg op prijs gesteld.Why interesting for your organization?
In a time of work pressure and burnouts, it is important to appreciate each other, celebrate the diversity within a team, and give employees the feeling of belonging. With this project, people literally may feel more "seen" - and this is highly appreciated, especially in a large organization.
Details van de portretten (zoals achtergrondkleur, functiebeschrijving etc.) bepalen we samen van tevoren, zodat de stijl aansluit bij uw organisatie.Together we can discuss your wishes regarding the details of the portraits (such as background color, job description, etc.) in advance, so that the style matches your organization.
"Ik kijk vaak naar de portretmuur, want de foto geeft een extra inkijkje hoe iemand is. En als nieuwkomer herken ik nu iedereen beter!"
- Ambtenaar, Ministerie van Buitenlandse Zaken"I often look at the portrait wall, because each photo gives an extra insight into what someone is like. And as a newcomer, I now recognize everyone better!"
- Civil Servant, Ministry of Foreign Affairs
Waarom doe ik dit?
Interesse in mensen bracht mij tot de studies Psychologie en Culturele Antropologie (UvA, beide cum laude). Hierdoor ben ik getraind om interacties en visies te bevragen of observeren, met oog voor culturele en interpersoonlijke aspecten. Dit inspireerde mij tot het bedenken en lanceren van het project Spark Your Team.Why did I start this project?
I studied Psychology and Cultural Anthropology (graduated both cum laude, at the University of Amsterdam). As a result, I have an eye for individual wellbeing and group dynamics. After that, I worked in large organizations: the European Commission, and the Ministry of Foreign Affairs in The Netherlands. It inspired me to create and launch Spark Your Team.
Ten eerste werk ik vanuit Positieve Psychologie: hierbij staan sociale cohesie en optimaal functioneren centraal. Focussen op wat wél goed gaat bij een individu of organisatie, om het potentieel te vergroten. Ten tweede Organizational Anthropology: het onderzoeken van gedrag, situaties en cultuur binnen organisaties. Door patronen aan de oppervlakte te brengen ontstaat ruimte voor verbetering. Een 'human-centered' benadering draagt bij aan het welzijn op de werkvloer.Firstly, I work from the academic framework of Positive Psychology, in which social cohesion and optimal functioning of people are prioritized. Focusing on what is going well for an individual or organization, to increase the potential. Secondly, I build upon the academic framework of Organizational Anthropology: the investigation of behavior, situations and culture within organizations. Bringing patterns to the surface creates room for improvement. Naturally, a 'human-centered' approach contributes to both individual and collective well-being in the workplace.
In een team gaan dingen soms ook juist niet goed. Elke organisatie heeft te maken met interne uitdagingen. Daarom bied ik, naast de portretmuur en teambuilding, een optionele toevoeging: een werkplezier consult, waarbij ik data verzamel en een analyse schrijf over zaken die mij als objectieve buitenstaander opvallen. Doel is om het werkplezier verder te helpen vergroten. Want met extra gemotiveerde werknemers kan een organisatie nog sneller diens doelen bereiken!Sometimes things may not go flawless in a team. Every organization faces internal challenges. That is why, in addition to the portrait wall, I offer an optional addition: a job satisfaction consultation, where I collect data and write an analysis about things that stand out to me as an objective outsider. The aim is to help further increase job satisfaction. Because with extra motivated employees, an organization can achieve its goals even faster!
PR video waarin ik het project toelicht (credit: Video Via Viev).
Spark Your Team ontwikkelde ik tijdens een wereldreis: ik ontmoette bijzondere mensen en wilde daar iets creatiefs meedoen. Eerst noemde ik dit "Het Unicorn Project", omdat het focust op unieke eigenschappen.I developed Spark Your Team while traveling the world in 2019: I met special people and wanted to do something creative. At first I called this "The Unicorn Project", because it focuses on unique features.
Velen heb ik inmiddels mogen portretten, van piloten tot kappers tot musici. Uiteindelijk doopte ik dit tot Spark Your Team, omdat het nu is toegespitst op versterken van het werkplezier en teamgevoel in een organisatie.I have now had the opportunity to portray many people, from pilots to hairdressers to musicians. I eventually named this Spark Your Team, because it is now focused on strengthening job satisfaction and team cohesion in an organization.
Geef uw team een boost en vier de eenheid - ook met oog voor de dingen die juist minder goed gaan. Openheid en aandacht leiden tot meer verbinding. Spark Your Team!
djuke.stammeshaus@outlook.com
Alle individuele voorbeelden staan hier met toestemming van de geportretteerden.
HET LAATSTE VLIEGTUIG
Welke keuze maak jij, als er nog maar 1 vliegtuig naar de vrijheid gaat?
Podcast in ontwikkeling (concept: Djûke Stammeshaus)
over de Afghanistan evacuatieweek in 2021 na de val van Kabul door terugtrekking van de Amerikaanse troepen, waarbij ook door Nederland in allerijl moest worden geëvacueerd. Focus ligt op de bizarre dilemma’s waar betrokkenen voor kwamen te staan
én de medemenselijkheid in een race tegen de klok.
Hierover is ook een musical in ontwikkeling: Borders – De Musical.